Probali smo Paraschos izvrsna prirodna vina iz Collia
Dino Kušen, vlasnik Acrobata u petak je u svojoj privatnoj kušaonici priredio degustaciju nekoliko važnih vina, koje uvozi njegova tvrtka. Veći dio tastinga bio je posvećen Paraschosu, vinariji s talijansko slovenske granice, koja proizvodi vrlo dobra do izvrsna prirodna vina.

Paraschos je osnovao Grk koji je došao studirati farmaciju u Italiju, gdje se i oženio i počeo raditi u obiteljskom restoranu. Stariji gospodin Paraschos družio se s Joškom Gravnerom, da bi prve vinograde kupio baš u Gravnerovu Oslavju 1997. godine.Danas vinariji vode njegovi sinovi: u Kušenovoj kušaonici pet vina iz te vinarije koja puni oko 25 tisuća boca godišnje, prezentirao nam je mladi Alexis Paraschos. Prvo vino Ponka iz 2012. (ponka znači opoka, lapor) umjereno je macerirana kupaža chardonnaya, sauvignona, rebule, bijelog pinota, tokaja i picolita. Ponka je jako elegantna, kremasta sa svijetlom, neagresivnom kiselinom. Kasnije smo probali Ponku iz 2009. neusporedivo intenzivniju, s bogatim biljno začinskim bouquetom i intenzivnom okusom vinogradarskih bresaka.



Po završetku ovog uzbudljivog tastinga prešli smo na kolekciju sakea tvrtke Masuni (koja uključuje i pjenušavi sake, refermentiran u boci), pa na odličan ručak, rižoto s puževima i suša s chorizom, koji je skuhao Agavin chef Belizar Miloš, pa na kušanje pete vina Stefana Accordinija, poznatog priizvodjača Amaronea. O sakeu i amaroneu izvijestit ćemo sutra.


